Beschrijving
Bij oplossingsgericht werken focus je op wat wél kan en op krachten van de cliënt, verwanten en collega’s. Met een open en respectvolle houding nodig je de ander uit zijn verhaal te doen. Je sluit aan bij zijn probleembeleving, wensen, dromen of ambities en gaat in gesprek over de gewenste verandering.
Dit boek gaat uitgebreid in op de basishouding van oplossingsgericht werken: Wat doe je als je oplossingsgericht werkt? Hoe stel je je op? Hoe ga je de interactie aan? Wat is het effect daarvan?
De auteurs beschrijven heel concreet hoe je je deze basishouding eigen kunt maken. Je leert welke oplossingsgerichte vragen en technieken je kunt gebruiken om aan te sluiten bij de belevingswereld van de ander. De vele praktijkvoorbeelden laten zien hoe dit werkt en wat het oplevert voor alle betrokkenen. De reflectievragen, oefeningen en werkvormen nodigen de lezer uit om zelf actief aan de slag te gaan.
Dit boek is geschreven voor iedereen die in de gehandicaptenzorg werkt, van begeleider tot manager, en richt zich op alle doelgroepen, van (licht) verstandelijk beperkt tot ernstig meervoudig beperkt. Het is een compleet handboek oplossingsgericht werken voor de gehandicaptenzorg, geschikt voor onderwijs, training en praktijk. Het bespreekt de ingrediënten van oplossingsgericht werken, de houding op de werkvloer, oplossingsgerichte gesprekken met de cliënt, collega’s en verwanten, en hoe een oplossingsgerichte organisatie werkt.
De auteurs hebben een brede ervaring met de toepassing van oplossingsgericht werken bij alle mogelijke doelgroepen in de gehandicaptenzorg en geven trainingen. Allebei zijn ze zowel orthopedagoog-generalist als gezondheidszorgpsycholoog. Elise van der Giessen werkt in de gehandicaptenzorg, Hetty Verzaal heeft een trainingsbureau en geeft les aan verschillende opleidingsinstituten.
Recentie in maandblad Klik
ISBN 978-94-92649-02-7